Asbest massaal aanwezig in Vlaanderen 

Tot het gebruik van asbest in 1998 en 2001 werd verboden in België, werd de stof tientallen jaren lang verwerkt in meer dan 3500 uiteenlopende toepassingen. 

In Vlaanderen zouden gebouwen en infrastructuur ouder dan 2001 zo’n 2,3 miljoen ton aan asbesthoudende toepassingen bevatten, goed voor: 

  • ruim 2,8 miljoen woningen; 
  • 354 000 niet-residentiële gebouwen; 
  • 40 000 kilometer aan nutsleidingen. 

De kans dat u in Vlaanderen asbest aantreft in een woning, appartement of school is dan ook zeer groot. In 70 tot 90 procent van de gevallen loopt u het risico op asbest te stuiten, tenzij er een totaalrenovatie heeft plaatsgevonden. 

Asbest in en rond woningen en gebouwen 

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de bouw werd gebruikt. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen en gebouwen die vóór 2001 werden gebouwd of verbouwd zijn er mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig.

Asbestattest

Verkoopt u een gebouw van vóór het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht (sinds 23-11-2022). Het asbestattest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.

Asbest en gezondheidsrisico's

Asbest is schadelijk voor de gezondheid.

Bent u met asbest in aanraking gekomen?

Het risico om ziek te worden verhoogt als u:

  • veel asbestvezels hebt ingeademd;
  • herhaaldelijk asbestvezels hebt ingeademd.
  • rookt en asbestvezels hebt ingeademd

De symptomen van een asbestziekte treden meestal pas laat op, vaak zo'n 30 à 40 jaar na de blootstelling. In België hebben asbestslachtoffers onder bepaalde voorwaarden recht op een schadevergoeding van het  Asbestfonds.

Voor welke gebouwen is asbestattest vereist?

Voor een toegankelijke constructie (gebouwd vóór 2001) die groter is dan 20 m² is het asbestattest verplicht, en dit is als:

• de som van de over te dragen toegankelijke constructies 20 m² of groter is
• de toegankelijke constructie onderdeel uitmaakt van een groter bouwkundig geheel.

Wat houdt Actieplan Asbestafbouw in?

Het actieplan Asbestafbouw streeft naar een versnelde verwijdering van asbesthoudende materialen die mogelijk asbestvezels vrijgeven:

  • Tegen 2034 moeten de risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Voorbeelden zijn asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
  • Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Die streefdata zijn niet wettelijk verplicht voor particuliere woningen. De Vlaamse Regering voorziet wel bijkomende maatregelen als de afbouw van asbest tegen 2034 en 2040 niet voldoende vordert.

Is asbestattest verplicht bij verhuur?

Het feit dat iemand een pand verhuurt, houdt op zich geen verplichting in om een asbestattest op de stellen. Tegen 2032 moet wel elke eigenaar van een gebouw van voor 2001 beschikken over een asbestattest. Als verhuurder van een pand dat gebouwd is voor 2001 moet u dus pas in 2032 beschikken over een asbestattest.  

Als u daarvoor al beschikt over een asbestattest moet u daarvan wel een kopie overhandigen aan uw (nieuwe) huurder. 

Bij het sluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het asbestattest wanneer een asbestattest beschikbaar is of na 1 maand van het verkrijgen van asbestattest bij een lopende huurperiode.